2010-01-13 12:27:54• hírek • Tóth Klarissz

Árulkodó karikás szemek

„A szem a lélek tükre" szoktuk gyakran hangoztatni, ám a szakértők még hozzáteszik, hogy egészségi állapotunkat is hűen tükrözi.

A szem körüli ráncok nem csak az öregedés első jelei, hanem pillanatnyi egészségi állapotunkról is rengeteg információt árulnak el. A szem körüli ráncok, duzzanatok és karikák nem véletlenül jelenek meg. Egy részüket örököljük, mások - különböző okok miatt - az életkor előrehaladtával jelennek meg. 25 éves korig nagyjából minden rendben van, ám 30-hoz közeledve a szem körül egyre több ránc illetlenkedik. A helyzeten ráadásul a sok napozás, szoláriumozás, kialvatlanság, stressz és dohányzás is ront. Ezek a kiváltó okok hozzájárulnak ahhoz, hogy a ráncok egyre mélyebbek és erőteljesebbek legyenek. Még Hippoktarész idejében az orvosok le tudták olvasni a páciens arcáról, hogy milyen betegségekre hajlamos. Napjaink korszerű vizsgálati módszereinek köszönhetően még pontosabb diagnózist tudnak felállítani.

Sárga szem: nem nehéz észrevenni, ha a fehér szemgolyó hirtelen sárga lesz. Ebben az esetben ajánlott azonnal orvoshoz fordulni, hiszen a háttérben az epe- vagy májbetegség valamelyik tünete húzódhat meg. Egyszerű ultrahangos vizsgálattal valamit véranalízissel fényt derítenek arra, hogy milyen betegséggel állunk szemben.

Duzzadt szemhéjak: sokan tapasztalják, hogy egy kiadós sírás után megduzzad a szemhéjuk, ám egy idő után el is múlik. Azonban a nehezen nyitható-, duzzadt szemhéjak vesebetegséget, májelváltozást vagy pajzsmirigyproblémát is jelezhetnek. Gyakori, hogy valamilyen allergiás reakció váltja ki.

Karikás szem: a szem körül jelentkező-, egyre elmélyülő karikák nem minden eseteben az öregedés, a fáradság vagy a kialvatlanság jelei. Amennyiben a karikák színe kékesszürke, és a szemöldök körüli részen a bőr sárgásfehér, ez magas koleszterinszintre utal.

Egészségünk megőrzése érdekében érdemes a látószervünket is alaposabban szemügyre venni, és néhány kivizsgálással kideríteni, mi állhat a karikák vagy a duzzanatok hátterében.


„A szem a lélek tükre” ugyanakkor egészségügyi állapotunkat is hűen tükrözi
A szem a lélek tükre” ugyanakkor egészségi állapotunkat is hűen tükrözi


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: